IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
11:33 | 29 март 2017
Обновен: 03:20 | 19 септември 2024

Всяко трето домакинство в ЕС на природен газ

Близо 65% е за отопление на домовете

По материала работи: Юлиян Атанасов
Всяко трето домакинство в ЕС на природен газ

Над една от трета от енергийното потребление на домакинствата в ЕС се покрива от природен газ, друга една четвърт е от електроенергия, пише Monitor.bg. Възобновяемите енергийни източници отговарят за 15,7% от крайното енергийно потребление, а петролните продукти - за 12,7%. На твърдите горива се падат едва 3,3%, сочат данните на Евростат.

 

Данните обаче варират в широки граници сред членовете на ЕС. Природният газ покрива над 50% от крайното енергийно потребление на бита в страни като Великобритания, Унгария, Словакия и Италия. В Малта и Швеция същият дял се пада на електроенергията. Възобновяемите източници покриват 40% от потреблението на домакинствата в Хърватия, Словения, Естония, Латвия и Румъния.Евростат посочва, че най-голямото перо в енергийното потребление на домакинствата е за отопление на домовете - близо 65% от крайното потребление на енергия отива за тази цел. Около 14% от потреблението е за затопляне на вода.

 

Четете още: Граждани и бизнес настояват по-малко увеличение на цената на газа

 

Коментари

Новини Варна