През 2018 г. произведеното грозде е намаляло с 3% спрямо 2017 г., сочат данните на Министерство на земеделието, храните и горите, публикувани в тематичен анализ на сектора. През 2018 г. са произведени 195 470 тона грозде, докато през 2017 г. количеството е било 201 500 тона. Площите, заети с лозови масиви през годината, обхванати в земеделски стопанства, са 50 727 ха, като от тях 31 320 ха са реколтираните. Поради лошите климатични условия от 2180 ха плододаващи лозя не е прибрана продукция, а за близо 15 хил. ха от лозята в стопанствата не са полагани грижи, казват още от агроведомството. По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното през 2018 г. са създадени 1 421 ха нови лозя. На 16 676 ха през 2018 г. са се развивали сортове за вина със защитено наименование за произход, на 21 636 ха – със защитено географско указание, а за други вина – на 22 935 ха.
Декларираното от регистрираните производители на вино преработено грозде за вино и гроздова мъст от реколта 2018 г. е в размер на 151 938 тона, докато през 2017 г. то е било в размер на 165 818 тона. Общото количество произведено вино в промишлени условия се равнява на 1 040 648 хектолитра. През 2017 г. то е било 1 079 897 хектолитра. Това е по-малко с 39 249 хектолитра. От благородната напитка със защитено наименование за произход през 2018 г. са получени 5 740 хектолитра, със защитено географско указание – 412 107 хектолитра, а другите вина са 622 801 хектолитра. За сравнение през 2017 г. трите показателя на производство сочат съответно, 7 411 хектолитра за защитени по наименование напитки, 375 224 хектолитра със защитено географско указание. Количеството на другите вина през предишния отчетен период е равно на 697 262 хектолитра.
agrozona.bg
Четете още: Заради буря самолет кацна във Варна вместо в София
Коментари