IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
19:10 | 2 юли 2016
Обновен: 05:27 | 15 август 2024

Психиатрите у нас – 500 на брой, но много възрастни

Напливът за тази специалност е твърде нисък

По материала работи: Юлиян Атанасов
Психиатрите у нас – 500 на брой, но много възрастни

Средната възраст на психиатрите в България е много висока. За това алармираха специалисти. Друг притеснителен факт е, че напливът за тази специалност е твърде нисък. В Медицинския университет в София, броят на младите лекари, които искат да станат психиатри е  22, във Варна – 9 и едва 4 в Плевен.

 

Към момента у нас практикуват 500 психиатри, но реално, повече от половин България е без такива специалисти, а специализираните болници и леглата в тях са разпределени неравномерно. По думите на ректора на МУ-София и национален консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова, броят на тези специалисти у нас е сравним с този в Европа – 1 на 13 хил. души население. Проблемът е, че в части на страната няма достатъчно психиатрични болници, докато в други има повече. Например в Северна България леглата са повече, отколкото в Южна България. Когато става дума за детските психиатрии, ситуацията е почти идентична. В градове като Велико Търново, Бургас и Пловдив такива специалисти няма. Това обясни д-р Христо Кожухаров от катедрата по „Психиатрия и медицинска психология“ в МУ-Варна.

 

Специалистите са категорични, че проблемите в кадровата политика, касаеща специализиращите в тази област, са огромни, както и това, че младите лекари масово напускат страната. Проучване, проведено сред 279 пациенти на Клиниката по психиатрия на „Александровска“ болница, 54 техни роднини и 57 лекари, медицински сестри и социални работници от клиниката, сочи, че стигмата от психичното заболяване е най-изразена сред самотно живеещите болни, които са с продължителна история на заболяването си, подчерта още проф. Миланова.

 

Изследването е извършено в рамките на проекта „Открито за психичните разстройства“, дело на Центъра за защита правата в здравеопазването.Най-негативно към човек с психично заболяване е възприеман от родителите си, докато децата му са по-благоразположени към него, показват данните от проучването.  При медицинските специалисти, най-негативно отношение към пациентите имат тези от тях, които имат най-дълъг стаж в психиатрично заведение.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна